Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών βρίσκεται στις Μηλιές του Πηλίου, 26 χλμ από την πόλη του Βόλου. Στεγάζεται σε κτίριο που ανεγέρθη το 1928 με έξοδα της Μηλιώτισσας Κρυσταλλίας Οικονομάκη, στη μνήμη του συζύγου της Γεωργίου, δίπλα στην πλατεία του χωριού και στον ιστορικό ναό των Αγίων Ταξιαρχών.
Η βιβλιοθήκη συνδέεται ιστορικά με τη Μηλιώτικη Σχολή - που ιδρύθηκε το 1815 - και αυτή με τη σειρά της με τις τρεις σπουδαίες προσωπικότητες του πνεύματος και των γραμμάτων, τον Άνθιμο Γαζή το Γρηγόριο Κωνσταντά και το Δανιήλ Φιλιππίδη.
Το ιστορικό τμήμα της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει 3.355 παλαιά τυπωμένα βιβλία καθώς και 116 χειρόγραφα, 1000 περίπου λυτά έγγραφα και αντικείμενα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που ανήκαν στη Μηλιώτικη Σχολή.
(πηγή http://vivl-mileon.mag.sch.gr)
Μουσείο Ελιάς Πηλίου
Το Μουσείο βρίσκεται στην Άνω Γατζέα, στο σταθµό του µικρού τραίνου του Πηλίου, του «Μουτζούρη».
Το ισόγειο (κατώι) του πέτρινου αρχοντικού του Γιάννη Βογιατζή και της κόρης του Φούλας, που ήταν χώρος διαλογής, επεξεργασίας και αποθήκευσης βρώσιµων ελαιών και ελαιολάδου, µετατράπηκε στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου από την οικογένεια της ανιψιάς τους Αθηνάς, κόρης του ∆ηµητράκη Αργυρόπουλου.
Στο Μουσείο εκτίθενται συντηρηµένα τα αντικείµενα που βρέθηκαν στον χώρο και άλλα που προσέφεραν φίλοι από τις ιδιωτικές τους συλλογές.
Το Μουσείο είναι ανοιχτό τις ώρες του τραίνου καθώς και κατόπιν συνεννόησης.
Τηλέφωνο: 24230-22009 mouseioelias.wordpress.com, info@mouseioelias.gr
Μονή Αγίου Νικολάου Πάου
Αφήνοντας την Αργαλαστή και πηγαίνοντας για Κάλαμο, φθάνουμε στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, το οποίο χτίστηκε τον 15ο αιώνα και καταστράφηκε από τους Τούρκους, το 1843. Εξαιρετικές μεταβυζαντινές τοιχογραφίες κοσμούν τα νάρθηκα του ναού.
Στην καταπράσινη αυτή περιοχή, με τα πολλά νερά και την αστείρευτη πηγή, μπορεί κανείς να θαυμάσει την εξαιρετική θέα προς τον Παγασητικό Κόλπο.
Συνεχίζοντας τα δρόμο προς τη θάλασσα, φτάνουμε στη γραφική παραλία της Μικρής Πάου.
Συντηρείται πλέον από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και λειτουργεί ως Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο.
http://mpaou.uth.gr/el/
Ο Πλάτανος της Τσαγκαράδας
Ο πλάτανος της Τσαγκαράδας είναι από τα γηραιότερα δέντρα της Ελλάδος και ίσως της Ευρώπης. Η ηλικία του, σύμφωνα με δασολόγους, ανέρχεται στα 1000 χρόνια και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Τσαγκαράδας, την Αγία Παρασκευή.
Η περίμετρος του κορμού του ανέρχεται στα 15 μέτρα, ενώ η κώμη του είναι τόσο μεγάλη ώστε είναι δυσχερής η μέτρησή της.